Markets we serve

Latest news

Scott Rakow Youth Center Grand Opening photo

03/20/2011 Scott Rakow Youth Center Grand Opening

On December 19th 2010, the City of Miami Beach celebrated the completion of the newly renovated Scott Rakow Youth Center with a grand opening event and ice show.

The Scott Rakow Youth Center (SRYC) was originally built in 1976 to serve the families of Miami Beach. A $7.5 million Renovation Project for the Center was initiated by the Mayor and City Commission in 1994. The funding for the project was a part of a $15-Million Parks Bond issue for the expansion and renovation of the project’s ice rink and other improvements.

About the Project

In 2005, CSA Group was contracted by the City of Miami Beach, to develop a schematic conceptual master plan including the validation of the program scope and budget, and the preparation of a phasing plan that would allow the facility to remain in operation during construction.

Following completion of the conceptual master plan, CSA continued working on the project design with the challenge of creating a distinctive main entrance and unified common areas. The common areas were designed serve all newly remodeled interior spaces while providing each space with their own character. In order to achieve these design goals CSA located all interior spaces along a common area extending from the covered play area in the back of the building to the new lobby in the front entrance. The floor pattern designed for the first floor reinforces the design concept and a modified version of the pattern extends to the balcony and patio pavers to achieve a spatial continuation between interior and exterior. Bright colors were selected to identify the different interior spaces and highlight different architectural elements while creating a joyful environment especially dedicated to children.

CSA scope of work also included all required ADA, Life Safety and Code upgrades in the design. Facility improvements included a new fire alarm and fire protection system for the overall facility, new bus drop off and expanded parking area for staff and visitors.

The project was successfully delivered through the CM@Risk method, without errors or omissions. The design was completed at 60% of the original budget without cutting any of the programmed spaces or scope. Only 75% of the contingencies were utilized, providing a substantial saving to the owner at the end of the project.

View More News

Featured Projects